21 95 92 27 åpent i dag kl. 9-20
  • Mandag9-20
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Basket
Meny

Mikrobølgeovner

Kjøpetips for Mikrobølgeovner

En mikrobølgeovn kan brukes til mye. Oftest brukes den til å tine opp mat eller varme opp mat, men en "mikro" kan brukes til mer matlaging enn som så – for eksempel grilling. Mikrobølgeovnen bruker mikrobølger til å tilberede maten. De setter væsken i maten i bevegelse for å koke den.

Hva vil du bruke mikroen til?

Skal du bare tine eller varme opp mat i mikroen, trenger den ikke å være så stor – det viktigste er at du får plass til en tallerken. Hvis dere er en stor familie, eller du vil kunne lage mat i mikroen, har du behov for en noe større ovn med flere funksjoner.

Skal du varme opp i bestemte kjeler? Sett dem inn og se om de får plass før du kjøper. Tåteflasker får ikke plass i de minste ovnene (med mindre du har et spesialstativ du kan legge flaskene i).

Generelt sett passer altså mikrobølgeovner best til mat som skal kokes eller varmes opp. Du kan utmerket godt lage morgengrøten i en mikro uten spesialfunksjoner. Det samme med fisk, grønnsaker og bakte poteter, da maten som lages ikke trenger en "stekeflate".

For deg som vil lage mat i ovnen kan en ovn med flere funksjoner være interessant. Mange mikrobølgeovner har grillfunksjon, noe som betyr at mikrobølgene varmer opp maten og at grillelementene gir mer farge på overflaten til f.eks. gratenger. Crisp-funksjonen innebærer at ovnen, i tillegg til grill, også har en spesiell metallform med plastbelegg på undersiden. Den gir maten farge også på undersiden.

Enkelte mikrobølgeovner har funksjoner for dampkoking, som koker maten skånsomt uten at vitaminer, mineraler og farge går tapt – noe som er perfekt for å lage sunn og fettfattig mat.

I en kombinasjonsovn kan mikrobølger kombineres med annen varme. Ovnen kan ha over- og undervarme, varmluft og grill. I kombinasjonsovner kan du for eksempel lage steker. Tilberedningstiden blir kortere enn i en vanlig ovn, og fargen blir mer appetittlig enn i en vanlig mikrobølgeovn.

Hvordan skal du bruke mikroen?

På de billigste ovnene velger du effekten selv, og stiller inn tiden med en tidtaker. Dyrere modeller har digitalt display av tiden, noe som gir en mer nøyaktig tidsinnstilling. Tidsinnstillingen kan ellers være et problem, da 10–15 sekunder for lang tid ofte kan være nok til å ødelegge maten.

I tillegg til en mer nøyaktig tidsinnstilling har dyrere modeller også forhåndsinnstilte programmer. I disse programmene endres tid og temperatur automatisk, for eksempel lav effekt i fem minutter og deretter full effekt i ti minutter. Det finnes også programmer for automatisk eller vektstyrt nedtining, temperaturstyrt oppvarming og matlaging med termometer.

Mikrobølgene fordeler seg ikke jevnt i ovnen, noe som kan gjøre at maten varmes ujevnt. I mange ovner utbedres dette ved at bunnplaten roterer. Dette er en fordel når man varmer tallerkener med mat, men det kan skape problemer med firkantede fat. I endel ovner kan man derfor slå av funksjonen til den roterende bunnplaten.

Favoritter

Lukk