21 95 92 27 åpent i dag kl. 9-20
  • Mandag9-20
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Basket
Meny

Ventilatorer

Kjøpetips for Kjøkkenventilatorer

Det er mye man bør vurdere når man skal velge ny kjøkkenvifte. Det finnes mange ulike typer, med ulike funksjoner og finesser. Du bør alltid begynne med å se på hva slags vifte du har i dag, og hvilke muligheter det er der du bor – hva ventilasjonen tillater.

Hvor skal viften plasseres?

Det finnes fire ulike viftemodeller: benkvifte, fritthengende, vegghengt vifte og innbyggingsventilator. Navnet på viftene er ganske avslørende, da de heter akkurat det samme som måten de monteres på. En vegghengt vifte kommer i ulike designer – "vanlig" vifte og vertikalvifte. I vertikalviftene er filtrene ofte skjult, og har et annet men like effektivt avtrekksprinsipp. De "vanlige" viftene har filter på undersiden.

Vertikalviftenes mindre dype utforming gjør at de ofte tar mindre plass over komfyren. Valget mellom de to variantene er ofte bare et spørsmål om smak/designpreferanse. Du må gjerne sammenligne modeller og varianter i "Sammenlign"-tjenesten vår.

Den fritthengende viften monteres over kjøkkenøyen, og festes i taket. Du kan velge mellom en rekke ulike designer så den enten smelter sammen med kjøkkenet eller blir en veldesignet del av helhetsinntrykket.

Innebyggingsviften monteres under eller i et skap, slik at den blir en diskret del av kjøkkeninnredningen. Den kan styres på to måter. Med knapper, enten manuelle eller på en berøringsskjerm, eller ved å dra ut viften på uttrekksvifter – viftestyrken avhenger av hvor mye du åpner den.

Benkviften integreres i kjøkkenbenken, like bak platetoppen. Dette er et bra alternativ til den fritthengende viften. Benkviftene er for øyeblikket under innebyggingsventilatorene i menyen.

Hva slags ventilator bør jeg ha?

Har du ingen ventilasjonskanal, eller et kjøkken der det er vanskelig å føre ut luften? Da er enresirkulasjonsvifte eller kullfiltervifte en bra løsning. Den fungerer slik at luften først trekkes gjennom fettfilteret, og deretter gjennom et aktivt kullfilter som fjerner lukten. Kjøkkenventilatorer med kullfilter trekker ikke ut fuktighet fra luften, og selve filteret må byttes omtrent to ganger i året. Mange ventilatorhetter kan også kjøpes med kullfilter som et alternativ, slik at man kan benytte seg av resirkulering. Hvis ventilatorhetten kan omgjøres til kullfilter, vil dette være nevnt i produktbeskrivelsen.

Har leiligheten eller huset ditt sentralventilasjon?

Da er en avtrekksvifte et bra valg. Ved sentralventilasjon kobles avtrekksviften til byggets sentrale ventilasjonsanlegg, og viften trenger ingen egen motor. På noen modeller styrer du avtrekket selv – avtrekket skjer ved at viftens spjeld åpnes. Enkelte andre vifter er koblet slik at sentralviftens hastighet kan reguleres.

Fellesvifter er en slags ventilatorhette som samarbeider med husets egen takvifte. Hvis du skal montere en slik vifte i en leilighet, må du få tillatelse av eieren av bygget.

Har du en ventilasjonskanal?

Vi har sortert disse viftene som standardvifter (avtrekk), da de er en av de vanligste ventilatortypene, spesielt i villaer. De kalles også ventilatorhetter fordi de har en innebygd motor og kobles til ventilasjonskanalen.

Hva mer bør du tenke på?

Når du har valgt vifte og funnet ut hvor/hvordan du vil at viften skal være, er det bare et par ting til du bør tenke over: De fleste vifter har belysning. Vil du ha halogen eller LED? LED-lamper er litt dyrere, men holder til gjengjeld mye lengre. Det finnes både polyesterfilter og metallfilter til viftene. Begge deler er like effektivt, så hva du velger er en smakssak. Et råd til hvor stor (bred) vifte du bør velge, er at jo større ventilatorhetten er i forhold til platetoppen, desto bedre avtrekk får du.

Avtrekkseffekten eller kapasiteten måles i m3/t. Jo høyere kapasitet, desto bedre avtrekk – men også høyere lydnivå. Enkelte vifter har en intensivmodus, der viften går midlertidig opp til maks intensitet når du har ekstra mange ting på platene. Noen har til og med etterutluftning. Viften drar da sakte ut resten av dampen fra kjøkkenet.

Nå er det bare å velge farge og form. Skal det være glass? Rustfritt stål? Og hvor mange hastighetsnivåer vil du at den skal ha?

Favoritter

Lukk